Διαδίκτυο Βιβλιοθήκη

Παραρτήματα Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ε.Μ.Π.


Η Βιβλιοθήκη / Αναγνωστήριο της Σχολής Αρχιτεκτόνων αποτελείται από δύο λειτουργικές ενότητες που στεγάζονται σε διαφορετικούς χώρους του συγκροτήματος ΕΜΠ Πατησίων.

Οι ενότητες αυτές είναι:
Βιβλιοθήκη/Αναγνωστήριο Κτιρίου Αβέρωφ (Ροτόντα)

Η Βιβλιοθήκη/Αναγνωστήριο Κτιρίου Αβέρωφ λειτουργεί από το Μάρτιο του 1998, σε χώρο στο ισόγειο του κτιρίου (Ροτόντα), ο οποίος αναδιαμορφώθηκε μετά από σχετική μελέτη, για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας λειτουργίας που εντάχθηκε σε αυτόν.
Η Βιβλιοθήκη κτιρίου Αβέρωφ διαθέτει αναγνωστήριο 80 θέσεων, 6 θέσεις εργασίας για Η/Υ, 2 φωτοαντιγραφικά μηχανήματα και 1 φωτογραφική βάση.
Η βιβλιοθήκη είναι δανειστική για τα μέλη του ιδρύματος ακολουθώντας τον κανονισμό Δανεισμού.
  Η κύρια συλλογή περιλαμβάνει:
 • 25.000 περίπου τόμους βιβλίων
 • 61 τρέχουσες συνδρομές ξενόγλωσσων και ελληνικών επιστημονικών περιοδικών (τεύχη των τριών τελευταίων ετών)
 • 85 CD-ROM
 • Πληροφοριακό υλικό (λεξικά & εγκυκλοπαίδειες).
Η συλλογή είναι ανοιχτής πρόσβασης, ταξιθετημένη σύμφωνα με το δεκαδικό ταξινομικό σύστημα Dewey και καλύπτει κυρίως θέματα Αρχιτεκτονικής και Καλών Τεχνών.

Ώρες λειτουργίας: 10:00 - 20:00

Email: pat_arch_lib@lib.ntua.gr
Τηλ.: 210 772 3313, 210 772 3717, 210 772 3835
Φαξ: 210 772 3735

Ε.Μυλωνά, βιβλιοθηκονόμος, διοικητικός (προϊσταμένη)
Ε.Δραμουντάκη, βιβλιοθηκονόμος
Χ.Ιωαννίδου, βιβλιοθηκονόμος
Χ.Ζώτου, βιβλιοθηκονόμοςΒιβλιοθήκη/Αναγνωστήριο Κτιρίου Μπουμπουλίνας (5ος όροφος)

Η βιβλιοθήκη κτιρίου Μπουμπουλίνας διαθέτει αναγνωστήριο 92 θέσεων και 2 φωτοαντιγραφικά μηχανήματα.
  Η συλλογή περιλαμβάνει:
 • 139 τίτλους ελληνικών και ξενόγλωσσων επιστημονικών περιοδικών (εκτός των τριών τρεχόντων ετών, τα οποία βρίσκονται στη βιβλιοθήκη αναγνωστήριο του κτιρίου Αβέρωφ).
 • Την «Γκρίζα Βιβλιογραφία» του Τμήματος Αρχιτεκτόνων: διδακτορικές διατριβές, διπλωματικές εργασίες, διαλέξεις & σπουδαστικές εργασίες ετών, διπλωματικές εργασίες μεταπτυχιακών, ερευνητικά προγράμματα.
  Η «Γκρίζα βιβλιογραφία» δεν δανείζεται (εκτός των διατριβών), και επιτρέπεται μόνο η επιλεκτική φωταντιγράφηση τους, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων.
 • Πληροφοριακό υλικό (λεξικά & εγκυκλοπαίδειες).

Βιβλιοθήκη Κ.Α. Δοξιάδη

Το Δεκέμβριο του 1998 το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποδέχτηκε μια σημαντική δωρεά. Πρόκειται για τη γνωστή βιβλιοθήκη του Αθηναϊκού Κέντρου Οικιστικής, την οποία δώρισε στο ΕΜΠ το Ίδρυμα Έμμας και Κωνσταντίνου Δοξιάδη.
Η Βιβλιοθήκη αυτή, που υποστήριζε την ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα του Αθηναϊκού Τεχνολογικού Ομίλου και του Αθηναϊκού Κέντρου Οικιστικής, καθώς και τη μελετητική δραστηριότητα του Γραφείου Δοξιάδη, αποτελούσε για δεκαετίες βασική αναφορά του τεχνικού κόσμου της χώρας και θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική στο είδος της διεθνώς.
Η δωρεά στεγάζεται, ως ειδική συλλογή υπό τον τίτλο "Βιβλιοθήκη Κ.Α. Δοξιάδη", στον 5ο όροφο του κτιρίου Μπουμπουλίνας του Συγκροτήματος Πατησίων, σε ανακαινισμένο χώρο της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.
Η συλλογή περιλαμβάνει 16.000 περίπου μονογραφίες σε αντικείμενα Κοινωνικών Επιστημών, Φυσικών Επιστημών, Μαθηματικών, Εφαρμοσμένων Επιστημών, Πολεοδομίας, Αρχιτεκτονικής, Γεωγραφίας και Ιστορίας, 590 ξενόγλωσσους και 58 ελληνικούς τίτλους περιοδικών (κυρίως περιόδου 1960-1980), τεχνικές και πολεοδομικές μελέτες, χάρτες και αεροφωτογραφίες, κυβερνητικές εκδόσεις, πληροφοριακό υλικό, καθώς και φακέλους με αρχείο αποκομμάτων εφημερίδων και περιοδικών.

Ενημερωτικό φυλλάδιο: «Βιβλιοθήκη Δοξιάδη. Η Βιβλιοθήκη του Αθηναϊκού Κέντρου Οικιστικής στο ΕΜΠ».

Ώρες λειτουργίας: 10:00 - 18:00

Τηλ.: 210 772 3732, 210 772 3734, 2107723727
Φαξ: 210 772 3476

Α. Οικονόμου, ιστορικός
Η. Κομποθανάση, βιβλιοθηκονόμος


Δικαίωμα δανεισμού έχουν οι προπτυχιακοί και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, τα μέλη ΔΕΠ, το επιστημονικό προσωπικό και το προσωπικό ΕΜΠ. Για το δανεισμό οι δικαιούχοι προμηθεύονται κάρτα από το Παράρτημα Πατησίων ή από την Κεντρική Βιβλιοθήκη Ζωγράφου. Για την έκδοσή της χρειάζεται μία φωτογραφία και συμπλήρωση της σχετικής αίτησης. Επίσης, οι χρήστες της βιβλιοθήκης μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα φωτοτυπικά μηχανήματα αρκεί να προμηθευτούν φωτοτυπική κάρτα.